Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

10.07.20

Bělásek rezedkový

Bělásek rezedkový (Pontia edusa) je středně velký, výrazně teplomilný motýl z čeledi běláskovitých. Každoročně na jaře přilétá z jižních zimovišť do České republiky, kde se do podzimu nejčastěji vyskytuje ve dvou generacích.

Bělásek řeřichový

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines) je jediný druh motýla rodu Anthocharis, který žije v České republice. V čeledi běláskovitých náleží do podčeledě bělásků (Pierinae).

Bělásek luční ( hrachorový)

Bělásek hrachorový (Leptidea sinapis) je motýl z čeledi běláskovitých. Jde o jednoho z nejmenších bělásků (30–40 mm).[1] Rozšířen je po celé Evropě, včetně Česka. Housenka motýla se vyvíjí například na hrachoru lučním, odtud název. Samice motýla má čistě bílé zbarvení, samci mají v rozích předních křídel tmavou skvrnu.[1] V Česku je jeho výskyt ohrožen především zalesňováním

Batolec červený




Batolec duhový




Babočka siťkovaná

Letní forma
Jarní forma

Babočka bodláková









Babočka admirál


  






Babočka kopřivová

Babočka paví oko

Babočka bílé C

Babočka vrbová

Babočka jilmová

Babočka osiková

Soumračník jahodníkový




Perleťovec prostřední

Okáč poháňkový

Okáč poháňkový (Coenonympha pamphilus, Linneaus, 1758) je zástupcem jednoho z nejpočetnějších druhů čeledi babočkovitých (podčeledi okáčů) a zároveň jedním z nejrozšířenějších denních motýlů na českém území. Jedná se o menšího motýla,velikost 25-33 mm. Na rubu křídel má jedno velké oko na předních křídlech, zadní křídla mají nevýrazný okrajový světlý pásek a jsou bez oček.

Ohniváček celíkový

Modrásek obecný

Okáč prosičkový

Okáč prosíčkový (Aphantopus hyperantus) je zástupcem jednoho z nejpočetnějších druhů čeledi babočkovitých (podčeledi okáčů) na českém území a zároveň jedním z nejrozšířenějších denních motýlů České republiky. Jedná se o středně velkého motýla, který je charakteristický pěti výraznými oky na rubové straně spodních křídel, a to u samců i u samic.



Okáč bojínkový

Okáč bojínkový (Melanargia galathea) je středně velký motýl z čeledi babočkovitých. Okáč bojínkový dosahuje celkové velikosti 37–52 mm[1] při délce předního křídla 23–28 mm[2]. Projevuje se u něj pohlavní dimorfismus, který je dobře pozorovatelný na spodní straně křídel – samci je mají bílé s šedou až černou kresbou a samice mají křídla žlutavá s hnědými skvrnami. Jak samci, tak samice mají na spodní straně křídel drobná očka, na svrchní straně jsou křídla černá s bílými skvrnami.