Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

31.03.22

Labuť zpěvná

 Cygnus cygnus

Husy, kachny, labutě, 

Řád: vrubozobí

Čeleď : kachnovití

Na rozdíl od labutě velké má dlouhý, obvykle natažený krk. Hřbet má méně vypouklý než labuť velká. Černý zobák, při kořeni žlutý bez hrbolu.

Znaky: Labuť zpěvná je větší než labuť velká, pohlaví je podle vzhledu nerozlišitelné. Mladí ptáci jsou světle šedí, méně hnědí než stejně staré labutě velké a žluté části zobáku mají ještě během první zimy špinavě bílé.

Hlas:  Hlasité, troubivé "húuk, húuuuk". Ozývá se i za letu, při čemž hvízdavý zvuk nevydávají.

Výskyt:  Hnízdí v severní Evropě na jezerech v tundře a v lesích. Zimuje na pobřeží Severního a Baltského moře nebo na územích táhnoucích se od Černého moře dále na východ. V zimě vzácně zavítá i do evropského vnitrozemí, kde se objevuje především v nížinách na nezamrzajících vodních plochách nebo na místech zarostlých zelení.

Bionomie:  Potravu tvoří hlavně rostliny - především vodní, ale též suchozemské ( např. jetel a salát, kterým, se živí převážně v zimě).Do střední Evropy zalétají v zimě většinou hejna tvořená několika rodinami. Poprvé se labuť zpěvná rozmnožuje nejdříve ve čtvrtém roce věku. Tvoří páry na celý život. Na hnízdě sedí samice, vylíhlá mláďata pak doprovázejí oba rodiče. Do zimoviště odlétá rodina společně.