Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

07.11.20

Sýkora úhelníček

 Parus ater

Řád: Pěvci

Čeleď: sýkorovití

Znaky: Menší než sýkora koňadra a mnohem nenápadnějšího zbarvení. Hlava vypadá poměrně velká. na spodní straně těla chybí středové černé proužky. Při vzrušení se na temeni hlavy vztyčuje nevysoká špičatá chocholka. Na křídklech jsou zpravidla dva tenké bílé proužky. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

 Výskyt: Po celý rok je hojná v jehličnatých a ve smíšených lesích. na podzim lze spatřit početná poletující hejna v zahradách, parcích a alejích.

Bionomie: Potravu sýkory úhelníčka tvoří hmyz a pavouci, v zimě pak především semena smrků. Tento drobný a čilý pták si často hledá potravu a na listnatých stromech. Hnízdo si staví v dutině kmene stromu, v díře ve skála nebo ve zdi, někdy též v díře v zemi.

































Sýkora parukářka


 Parus cristatus

Řád:  Pěvci

Čeleď: sýkorovití

Znaky: Je menší než sýkora koňadra. Chocholku nedokáže sklopit dozadu. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Výskyt: Po celý rok se vyskytuje v jehličnatých lesích, vzácněji v jehličnatých ostrůvcích mezi listnatými stromy. V zahradách se objevuje pouze výjimečně, a to jen v těch, kde se v blízkosti nachází jehličnatý les. Ani na krmítku nebývá častým hostem.

Bionomie: V létě tvoří její potravu zejména drobný hmyz, jeho larvy a pavouci, v zimě pak semena především smrků a borovic. Potravu si obvykle hledá v hustých korunách stromů, převážně na jaře slétá kvůli ní i na zem a nechová se příliš plaše. Hnízdo si staví v dutinách, které sama hloubí do měkkého a ztrouchnivělého dřeva. Někteří ptáci hnízdí i v budkách.