Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

30.09.20

Ořešník kropenatý


(Nucifraga caryocataktes)

Krkavcovití
Řád: pěvci
Čeleď: Krkavcovití

Znaky: Je velký asi jako sojka, ale má kratší ocas, plochou hlavu a delší zobák. Také v letu se podobá sojce. Létá rychle , hnán mírně nepravidelnými rázy tupých křídel.
Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Bionomie: V období hnízdění žije v lesích velmi skrytě a chová se plaše. V létě se živí převážně hmyzem a jeho larvami. Koncem října přenáší v hrdelním vaku lískové a limbové ořechy a další potravu do úkrytů v zemi. Tato potrava slouží jako zásoby na zimu, které pak ořešník kropenatý dokáže najít i pod sněhem. Při obstarávání zásob zalétá též na lísky do vesnických zahrad. Hnízdo, jež si staví ve větvích jehličnatých stromů, bývá dobře ukryto.



































Střízlík obecný


(Troglodytes troglodytes)

Drobní hmyzožraví ptáci
Řád : Pěvci
Čeleď: Střízlíkovití

Znaky: Je to jeden z našich nejmenších ptáků. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Bionomie: Potravou střízlíka obecného jsou téměř výhradně drobní členovci. Hnízdo tvoří uzavřená stavba z mechu, která je umístěna většinou ve štěrbině ve skále nebo v kmeni stromu nízko nad zemí či na vyvýšeném místě, například na pařezu, náspu, hromadách chrastí nebo ve stozích dřeva. Samec často postaví několik hnízd z nichž si pak samice jedno vybere.