Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

16.02.21

Strakapoud malý

Dendrocopos miror

Šplhaví ptáci

Řád: Šplhavci

Čeleď: Datlovití

Vzhled:  Strakapoud malý je zhruba velikosti vrabce, štíhlý, nejmenší z našich datlovitých ptáků.  Černobílý vzhled, břicho bez červených znaků, samec má červené temeno, samice má černé temeno a světlé břicho. 

Výskyt: Žije v listnatých lesích se starými stromy, ve starých ovocných sadech, velkých zahradách, v lužních lesích a parcích v celé střední Evropě s výjimkou horských oblastí. Nikde se nevyskytuje hojně. V zimě se někdy zdržuje ve společnosti sýkor i u krmítek.

Bionomie: Živí se hmyzem a jeho larvami, které loví na listech a větvích stromů ( například mšice). V zimě hledá drobné živočichy pod kůrou stromů a ve štěrbinách.Při hledání potravy do dřeva nejen tesá, nýbrž vzniklé třísky také pečlivě probírá. Hnízdní dutiny (s vletovým otvorem o průměru 30 - 35 mm) si tesá v mrtvém nebo ztrouchnivělém dřevě, občas i v silné větvi s vletovým otvorem na spodní straně .