Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

02.02.21

Králíček obecný

 Regulus regulus

Řád: Pěvci

Čeleď: Pěnicovití

Vzhled: Jedná se o drobného ptáčka. Má krátké tělo, úzký žlutý až oranžový proužek na temeni, světlé líce, nápadně velké a tmavé oči.

Znaky:  Nejmenší evropský pták. Samec má na temeni podélný černě ohraničený žlutooranžový proužek, samice má pouze proužek žlutý. Žlutá barva někdy téměř není vidět. Mladí ptáci mají hlavu šedou, bez jakékoliv žluté barvy.

Výskyt: Celoročně hojný pták v jehličnatých a ve smíšených lesích. v zimě se objevuje i v zahradách a živých plotech, část z nich tvoří zimní hosté ze severních populací.

Bionomie: Velmi čilý a obratný pták, který se ukrývá většinou v korunách stromů. není příliš plachý. při lovu drobného hmyzu a pavouků často poletuje třepetavým letem před větvemi. většinou jej zahlédneme jen na krátký okamžik. Hnízdo bývá kulovité, nahoru otevřené, sestává se z mechů, lišejníků a pavučin a bývá vystlané drobnými pírky.













Brhlík lesní

 Sitta europaea

Šplhaví ptáci

Řád: Pěvci

Čeleď: Brhlíkovití

Vzhled: Modrošedý hřbet, krátký ocas Silný zobák, černý proužek přes oko.

Znaky: Zhruba velký jako vrabec, vypadá zavalitý a jakoby bez krku, má krátký ocas. Obě pohlaví jsou zbarvena velmi podobně, samec má sytější oranžovou zadní část boků a břicha: 

Výskyt: Běžně se vyskytuje v listnatých a ve smíšených lesích, na remízkách, a v parcích a ve velkých zahradách.

Bionomie: Po kmenech stromů šplhá klikatě nebo hlavou dolů, umí ui skákat po zemi. Na jaře a v létě se živí převážně hmyzem a pavouky, na podzim a v zimě semeny. Hnízdí v dutinách a v budkách, je-li vletový otvor příliš velký, zmenšuje jej jílem a mokrou zemí.


























Sýkora lužní

 Parus montanus

Drobní hmyzožraví ptáci

Řád: Pěvci

Čeleď : Sýkorovití

Vzhled.: Hnědošedý hřbet, velká hlava s černou čepičkou. Má bílé líce, vzadu zřetelně ohraničené a zřetelná světlejší pole na křídlech. 

Znaky: Je menší než sýkora końadra.Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Od podobné sýkory babky ji lze poznat podle zpěvu. 

Výskyt: Po celý rok se vyskytuje ve vlhkých listnatých a smíšených lesích s bohatým podrostem, obzvláště v blízkosti řek a bažin. Alpský poddruh obývá jehličnaté a smíšené lesy až k pásu kosodřeviny.

Bionomie: Na jaře a v létě tvoří její potravu hmyz a jiní drobní živočichové, mimo období hnízdění pak především semena. Hnízdí v dutinách, které si sama hloubí do měkkého nebo ztrouchnivělého dřeva a někdy využívá k hnízdění i díry po datlech.