Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

28.01.22

Dlask tlustozobý

Coccothraustes coccothraustes

Zrnožraví ptáci

Řád:  Pěvci

Čeleď :  Pěnkavovití

Znaky:   Zřetelně větší než hýl, dosahuje téměř velikosti špačka. Pohlaví volně žijících ptáků lze určit jen obtížně ( samice má větší lemování na křídlech).Ve svatebním šatě je zobák šedočerný, při bázi modravý, v prostém šatě hnědý nebo světle žlutohnědý.

Výskyt:   Celoročně žije v listnatých a ve smíšených lesích se starými vysokými stromy, v parcích i sadech. Běžně přilétá na krmítka.

Bionomie:   V létě patří do jídelníčku dlaska tlustozobého také hmyz, ale jinak se tento pták živí převážně semeny a pupeny. Silným zobákem dokáže rozlousknout i tvrdé pecky různých plodů, například třešní. Hnízdo si staví obvykle vysoko ve větvích stromů, blíže ke kmeni.

Dnes 28. ledna se objevili opět u nás na krmítku a před okny dlaskové hned dva. Nejdříve jeden, který se do sytosti najedl a po chvíli se vrátil ještě s jedním.

Nejdříve přiletěl tento sameček. Po chvíli odletěl 
a nakonec se vrátil ještě se samičkou. Sameček je zbarvený malinko
 výrazněji do oranžové, samička spíše do hnědé barvy.