Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

22.12.20

Hýl obecný

 Zrnožraví ptáci

Řád: Pěvci

Čeleď: Pěnkavovití

Hýl obecný je zřetelně větší než vrabec a vypadá robustní, jakoby bez krku. Mladí ptáci mají šedohnědou hlavu bez černé čepičky. Má tmavé temeno, tmavou čepičku, krátký a silný zobák, bílý kostřec. Samec má na rozdíl od samičky  červeně zbarvené bříško. Samička je šedohnědá a méně nápadná. 

Jeho zpěv je tichý a je tvořen jemnými tóny, které zní jakoby smutně.

Výskyt: Běžně se vyskytuje po celý rok v jehličnatých a smíšených lesích, v parcích, na hřbitovech a ve větších zahradách. Přes léto žije většinou velmi skrytě a není snadné jej spatřit. V zimě je mnohem nápadnější přilétá často je krmítkům. 

Bionomie: Potravu hýla obecného tvoří pupeny, semena, zelené části rostlin a různé bobule. Na jaře požírá s oblibou pupeny ovocných stromů. Dobře ukryté hnízdo si staví většinou v jehličnatých stromech, v kulturní krajině také v keřích a živých plotech. Mnohé páry spolu žijí po celý život.

Samička


Sameček