Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

28.05.21

Luňák červený

 Dravci

Řád: Dravci

Čeleď: Krahujcovití

Vzhled: Luňák červený má rezavohnědý hřbet, šedé tělo, dlouhá křídla se světlými poli zespodu. Má dlouhý, hluboce vykrojený ocas. Je velký jako káně lesní, ale má výrazně delší křídla a ocas a je světlejší než luňák hnědý.

Výskyt:  Hnízdí v lesích a křovinatých porostech v nížinách, především a severovýchodní Evropě. Loví v otevřené krajině i v blízkosti lidských sídel. Není tolik vázán na vodu jako luňák hnědý. Vzácně se vyskytuje i v zimě.

Bionomie: Potravu luňáka červeného tvoří drobní savci(myši, hraboši, křečci) a ptáci, mršiny a odpadky. Ryby loví zpravidla v menší míře než luňák hnědý. Hnízdo si staví vysoko na stromech. Mnozí ptáci obývají téže teritorium i několik let. Vlastní hnízda používá luňák červený opakovaně nebo obsazuje opuštěná hnízda jiných dravců. Po snesení vajec přináší do hnízda i různé textilie, papíry a podobné odpadky. V mnoha oblastech se v zimě sdružuje velké množství ptáků každoročně na stejných místech.