Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

03.02.21

Mlynařík dlouhoocasý

 Aegithalos caudatus

Sýkory

Řád: Pěvci

Čeleď: Mlynaříkovití

Vzhled: Drobné tělo a velmi dlouhý ocas, krátký zobák, bílá hlava, někdy s černým pruhem nad okem. Jeho tělo je menší než tělo sýkory modřinky. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Mladí ptáci mají tmavší peří po stranách hlavy.

Výskyt: Poměrně rozšířený, ale nikde příliš hojný druh. U nás žije po celý rok v přirozených listnatých nebo smíšených lesích s dostatečně hustým podrostem. Objevuje se také v parcích a zahradách. V zimě přilétá i na krmítka.

Bionomie: Koncem léta, na podzim a v zimě lze nejčastěji pozorovat menší nebo větší hejna, která se většinou nikdy nezdržují déle na jednom místě. Ptáci se neúnavně točí na tenkých větvičkách kolem dokola, často také visí hlavou dolů. Potravou mlynaříka dlouhoocasého jsou drobný hmyz, pavouci, pupeny a plody rostlin. V zimě na krmítku tito ptáci ocení směs otrub s tukem. Hnízdo, které tvoří uzavřená stavba ve tvaru vejce s postranním vstupem spletená z mechu, lišejníků a pavučin, bývá umístěno ve větvích vysokého keře nebo ve vidlici větví stromu.















































7 komentářů:

  1. Mlynařík je roztomilý :) Krásné fotky. A pro mě poučení!
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško moc děkuji nejen za fota, ale i bezva výklad*********************

    OdpovědětVymazat
  3. Tyhle sýkorky jsou tak úžasně roztomilé. Dokázala bych se na ně koukat celé dny. krásné fotky jsi nám nabídla. jaruško. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. paráda! vypadají jako plyšoví

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherááááááááááááá a to psani také *********************

    OdpovědětVymazat
  6. Jaruško, nádherně zachycen mlynařík. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.