Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

03.02.21

Čížek lesní

 Carduelis spinus

Zrnožraví ptáci

Řád: Pěvci

Čeleď: Pěnkavovití

Znaky:  Zelenavý se žlutými proužky na křídlech, samec má černou čepičku a samice má proužkovanou spodní stranu těla. Drobný, subtilní, velký asi jako sýkora modřinka. Ocas  je na konci mírně vykrojený. Mladí ptáci mají husté proužkování a hřbet zbarvený do hněda, hlavu výrazně světlejší

Výskyt: Žije a hnízdí zejména ve smrkových a smíšených lesích se smrky a při hledání potravy zlétá i na břízy a olše. V období hnízdění žije velmi skrytě.Na podzim a v zimě k nám přilétají ptáci ze severní a východní Evropy. S nimi se lze setkat i v parcích, zahradách a na krmítkách. 

Bionomie: Při hledání potravy čížek lesní obratně šplhá a poskakuje po tenkých větvičkách olší a bříz, na podzim i na keřích se zralými plody. Jeho potravu tvoří téměř výhradně semena rostlin a svá mláďata krmí zvlhčenými semeny.











































3 komentáře:

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.