Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

01.05.21

Labuť velká

Husy, kachny, labutě

Řád: Vrubozobí

Čeleď: kachnovití

Znaky: Vypouklý hřbet, hlava mírně skloněná, černooranžový zobák s černým hrbolem na kořeni. Pohlaví dospělých ptáků nelze rozpoznat podle vnějších znaků. Mladí ptáci mají zobák zpočátku tmavě šedý, později růžovošedý a nemají na něm hrbol. Peří labutě velké je převážně světle hnědé, prachové peří mláďat je šedé nebo bílé.

Výskyt: Polokrotké labutě nebo jejich zdivočelí potomci žijí v parcích téměř po celé střední Evropě. Volně žijící ptáci hnízdí na stojatých nebo pomalu tekoucích, na živiny bohatých vodách v přírodě i ve městech.

Bionomie: Potravu tvoří především vodní rostliny, často se labuť velká pase i na souši. Neumí se potápět. Obvykle vytváří páry na celý život, ale některé páry spolu zůstávají jen jeden rok. Hnízdo tvoří velká stavba na břehu. Hnízdní teritorium je rozsáhlé a ptáci si je úporně brání. Nekrmivá mláďata jsou po opuštění hnízda doprovázena rodiči, rodina zůstává pohromadě obvykle až do podzimu.










5 komentářů:

  1. Jaruško děkuju za hezké povídání a fotky. Labutě jsou krásné, mají v sobě takovou noblesu...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. labutě jsou vděčným motivem! paráda

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný pták. U nás nejsou. Labutě pro mne znamenají vzpomínku na dětství. Tvoje fotky jsou vždy krásné.

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní povídání, díky Jaruško ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.