Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

02.06.23

Jespák obecný

 Čejka, sluka a její příbuzní

Řád: Dlouhokřídlí

Čeleď: Slukovití

Znaky:

Zhruba velikosti špačka, v prostém šatě má šedý hřbet a bílé břicho. Přikrčený postoj, středně dlouhé a tmavé nohy. Tmavý zobák je často mírně zahnutý dolů. Ve svatebním šatě mívá černé břicho.

Hlas:

Zejména před vzlétnutím vydává přidušené a drsné "chryli" nebo "tryii", v dalších případech také krátké a rychle opakované "plip ip ip" V letu začíná řadou přidušených zvuků, jež postupně s tím, jak se pták klouzavým letem snáší k zemi, přecházejí v tvrdě znějící trylek " try try try...".

Výskyt: 

Jespák obecný hnízdí v severní Evropě. Ve střední části kontinentu přežívá pouze nepatrná populace. V období tahů bývá pravidelným hostem na pobřeží a na různých bahnitých plochách ve vnitrozemí.

Bionomie: 

Živí se hlavně drobnými živočichy, které hledá v bahně, na pobřeží nebo na souši. Na hnízdištích loví i hmyz. Na místech odpočinku během tahů se také většinou pilně shání po potravě. Hnízdo si staví v zemi a bývá dobře ukryté mezi rostlinami. O mláďata se starají oba rodiče.





























Fotografie byly pořízeny 31. května 2023 u Máchova jezera.


9 komentářů:

  1. Jaruško, krásné fotografie. A myslela jsem, že někde od moře. Měj se hezky,pozdravuju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jaruško to neznám, opravdu to je jako od moře..😄 hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, to je "české moře" - Máchovo jezero. U moře jsem nikdy nebyla a asi se tam ani nepodívám.

      Vymazat
  3. Super, - ten je nádherný, do loňského roku jsem ho ani neznala!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.