Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

25.08.24

 Babočka bílé C. (polygonia C)

Délka předního křídla: 22-25 mm
Areál. Palearktický. Od pohoří Atlas v severní Africe, přes Evropu a temperátní Asii po Japonsko. Ve Velké Británii se druh v posledních letech rozšířil o 150 km severněji.
Biotopová vazba. Okraje lesů, lesní světliny, lesní cesty, liniová zeleň v otevřené krajině, okraje vodních nádrží, křovinaté biotopy a také zahrady či sady.
Živná rostlina housenek. Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), chmel otáčivý (Humulus lupulus), jilmy (Ulmus spp.). Méně často vrby (Salix spp.), břízy (Betula spp.) aj.; na těchto rostlinách mají však housenky pomalejší růst a větší mortalitu. Preference k živným rostlinám je podmíněna geneticky, jedinci z různých oblastí preferují různé živné rostliny a navíc mohou být různou měrou specializovaní. Motýl se stal modelovým organismem pro výzkum potravních preferencí.
Vývoj. Dvougenerační (červen – srpen, srpen – hibernace – červen). Housenky žijí solitérně. Podle studií z Velké Británie se část potomků přezimujících imág vyvíjí rychle a líhne se z nich světleji zbarvená první generace (forma hutchinsoni ), část se vyvíjí pomaleji a líhne se, spolu s potomky letní generace, až na podzim. Podzimní jedinci nejsou pohlavně vyzrálí, až do zimy pouze přijímají potravu (nektar i hnijící ovoce, mízu atd.). Motýli přezimují v chráněných úkrytech v lese, v trsech vegetace, mezi kořeny stromů, hustém křoví apod., nikdy ne v lidských stavbách. Páří se až po přezimování na jaře.
Chování. Solitérně žijící druh s otevřenými populacemi. Při získávání samic zaujímají samci vyčkávací párovací strategii, kdy sedí na větvích stromů a keřů – díky svému zbarvení a tvaru křídel zde bývají téměř neviditelní. Často sají vlhkost na lesních cestách. Na podzim se vzdalují z míst, kde prodělali vývoj, a vyhledávají zdroje potravy.
Podobné druhy v ČR. Žádné.
Rozšíření v ČR. Rozšířený po celém území, hojnější v rozsáhlejších lesích, vyhýbá se intenzívně obhospodařovaným oblastem.
Ohrožení a ochranaDruh není ohrožen a dosud je hojný.

Je to motýl oranžový s černými skvrnami,  a to bílé C má podle "C" na spodku křídel. Narozdíl od perleťovce malého má vykrajovaná křídla, jinak jsou si zbarvením hodně podobní...


Babočka bílé c a babočka admirál

10 komentářů:

  1. Krása Jaruško.My byli v Polsku v zahradnictví a tak bylo na kytičkách spoustu pavích oček.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško moc děkuji za komentář. Já chodím do luk a tam je motýlů také plno.

      Vymazat
  2. S tím názvem Linné trošku ulítl. :D Ne, dělám si srandu, ale stejně je to kuriózní název pro motýla. :D Anglicky se jim říká "comma", což znamená prostě "čárka". :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nervím, kde jste to četl, ale žádný název "Linné", tam není. Je to babočka BÍLÉ C. Nikoliv linné...

      Vymazat
  3. Jaruško moc hezké fotografie, od té doby co mám v zahradě několik motýlích keřů, tak se chodím taky kochat... Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuji. Také mám motýlí keře před domem dva, ale jsou teprve letos zasázené a tak jsou malé a ještě moc nekvetly.

      Vymazat
  4. Jaruško, pěkné fotky a to poučení o vývoji i potravě je moc zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško moc děkuji. To jsem si pro úplnost stáhůla z Wikipedie. tam se najde vše.

      Vymazat
  5. Járo, prostě ty motýly a hmyz fotit umíš! Radost pohledět. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.