Tento blog slouží jako atlas pro rozlišení motýlů, ptáků, brouků a rostlin. Pokud zde najdete nějaké nesrovnalosti, tak mi to napište do komentářů a já to opravím.Fotografie zde umístěné jsou pouze mé autorské.

15.09.24

Poštolka obecná

Poštolka obecná ( Falco tinnunculus)
Dravci
Čeleď: sokolovití
Samice má hnědé temeno hlavy,  hnědý ocas s černými pruhy. Samec má barvu šedou, stejně jako ocas s jediným pruhem na konci.
Výskyt: Poštolka patří k našim nejrozšířenějším dravcům. Hnízdí ve městech, na skalách a na stromech, v otevřené krajině i na keřích. Loví v otevřené krajině hlavně na loukách s nízkou trávou a na polích.
Bionomie: Potravu poštolky obecné tvoří drobní živočichové žijící na zemi, které tento dravec vyhlíží během třepetavého letu, při němž stojí ve vzduchu na místě. Jedná se především o hlodavce, plaz a velký hmyz. zejména poštolky žijící ve městech loví i ptáky. Vejce snáší do výklenku ve zdi nebo ve skále případně na skalní římsu. Ptáci hnízdící na stromech většinou využívají hnízda vran, holubů a jiných dravců.
 Poštolka na lovu a pak když porcuje úlovek.



















Foceno je to z dálky objektivem Nikkor 70-300 mm

2 komentáře:

  1. Kdo nemá rád poštolky? :) Pamatuji si, že v jarním lockdownu v roce 2020 se mi poštěstilo vyfotografovat poštolku na střeše jistého hradu, do jehož okolí jsem si udělal výlet. Měla ve spárech velkou krysu. :D

    Vždycky si ve spojení s poštolkami vzpomenu na Chrise Packhama, který choval po dobu šesti měsíců poštolku u sebe doma ve svých patnácti. Když pták zemřel, Chris začal mít vážné deprese a v následujících letech uvažoval o sebevraždě. :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentáře i návštěvu blogu.